Sós karamellás körtetorta
Hozzávalók
Tésztához
- 350 g puha vaj
- 350 g barnacukor
- 6 tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 350 g liszt
- 150 g pekándió, durvára vágva, plusz egy kevés a tálaláshoz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- egy reszelt szerecsendió
Posírozott körte
- 4 kis desszertkörte
meghámozva, felezve és kimagozva
- 50 g porcukor
- 200 ml almabor
- 1⁄2 fahéjrúd
- 4 egész szegfűszeg
- 1 babérlevél
Karamell
- 100 g sózott vajkockákra vágva
- 100 ml tejszín
- 100 ml juharszirup
- 1⁄2 teáskanál tengeri sópehely
Mascarpone krém
- 500 g mascarpone
- 300 g dupla tejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál vaníliapaszta
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra/légkeveréses sütőben 160°C-ra/gázsütőben 4-es fokozatra. Vajazz ki két 20 cm-es tortaformát, és bélelj ki sütőpapírral. Keverd össze a vaj felét (175 g) és a cukor felét elektromos habverővel, amíg kifehéredik, majd add hozzá a 3 tojást, egyenként, minden egyes hozzáadás után felverve. Keverd hozzá a vaníliát, a lisztet és a fűszerek felét, valamint egy csipet sót. Dobd bele a diófélék felét, és oszd el a tésztát a formák között, a tetejüket egy kanál hátuljával simítsd el. Süsd 25-30 percig, vagy amíg jól megkel, és a közepébe szúrt tű tisztán jön ki. Hagyd hűlni a formákban 5 percig, majd tedd át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Tisztítsd meg a formákat, és ismételd meg ezt a lépést a maradék piskóta hozzávalókkal, hogy összesen négy piskótát kapj.
Tedd a körtéket és a többi hozzávalót egy kisebb lábasba, és szükség esetén önts rá annyi vizet, hogy ellepje a körtéket. Közepes lángon forrald fel, majd fedd le és főzd lassan 20-25 percig, vagy amíg a körték könnyen átszúrhatók egy kés hegyével. Egy szűrőkanál segítségével vedd ki a körtéket egy konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, és hagyd lecsepegni. Fedő nélkül folytasd a főzést, amíg a folyadék egyharmadával csökken – könnyű szirupnak kell lennie. Hagyd kihűlni, majd vedd ki és dobd ki az egész fűszereket.
A karamellhez öntsd az összes hozzávalót egy kisebb lábasba. Közepes lángon főzd 6-8 percig, vagy amíg besűrűsödik és aranybarna nem lesz – hűlés közben tovább sűrűsödik. Ha szükséges, hagyd teljesen kihűlni, és ha szükséges, tedd hűtőbe.
A mascarponés krémhez elektromos habverővel verjük lágy habbá a mascarponét, a tejszínt, a porcukrot és a vaníliát – ezt óvatosan tegyük, mert a keverék elég gyorsan eléri a lágy hab állagot.