Csörögefánk recept
Hozzávalók személyre
- 2,5 dl tej
- 1 ek. cukor
- 25 g élesztő (friss)
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd takarjuk le konyharuhával és 10-15 percig várjunk, míg felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük el benne a sót, majd adjuk hozzá a vajat felolvasztva, 1 darab egész tojást, 1 darab tojássárgáját és öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Utána géppel vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát, míg elválik a tál falától, sima és fényes lesz. A kész tésztát takarjuk le, meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre, majd osszuk 6 egyforma részre, a tésztákból formáljunk kis cipókat. Letakarva kelesszük 10-20 percig, majd sodorjunk a tésztagombócokból rudakat.
Ebből a mennyiségből két kisebb méretű, hármas fonású kalácsot készíthetünk, de ha szeretnénk, hatos fonással is készíthetünk egy nagyobb méretű kalácsot. A hármas fonásnál a legjobb technika, ha az összefogott tésztarudakat úgy fonjuk, mintha hajat fonnánk.
A kalácsot (kalácsokat) helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a maradék tojást verjük fel és kenjük le vele a kalácsot. Utána pihentessük 30 percig, majd ismét kenjük át a felvert tojással, és 180 fokosra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt süssük készre.